Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην κηδεία του Ταχίρ Ελτσί

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ συνοδεύοντας το φέρετρό του, σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου, στους δρόμους της μεγάλης πόλης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό όπου αναγραφόταν "Δεν θα σε ξεχάσουμε" πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου των δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές.

Σημειώνεται πως ο θάνατος του Ελτσί αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου από το καλοκαίρι έχουν επαναληφθεί οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας.

Αν και ήταν γνωστός για τη μετριοπάθειά του, ο Ταχίρ Ελτσί αντιμετώπιζε δικαστική δίωξη επειδή δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου στην τηλεόραση πως το PKK "δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αν και ορισμένες από τις ενέργειές του έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα". Κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 7,5 ετών για "υπεράσπιση της τρομοκρατίας".

Οι υποστηρικτές του Ελτσί κατήγγειλαν μια "προσχεδιασμένη δολοφονία" και κάλεσαν την κυβέρνηση να ρίξει "άπλετο φως" στις περιστάσεις του θανάτου του.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr