Νίκολιτς: Πολεμοκάπηλη η συμπεριφορά της Άγκυρας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς καταδίκασε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία χαρακτηρίζοντας πολεμοκάπηλη τη συμπεριφορά της ‘Αγκυρας.

Ο Νίκολιτς σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ» ανέφερε ότι έστειλε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του πιλότου εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στον αγώνα της Ρωσίας κατά των τρομοκρατών. «Το τηλεγράφημα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και καταδίκη της πολεμοκάπηλης συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή των τρομοκρατών που έφερνε σε πέρας η ρωσική πολεμική αεροπορία και πιθανότατα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση της με τη Ρωσία» επισημαίνει ο Νίκολιτς.

Αμφισβητεί τις εξηγήσεις που δίνει η 'Αγκυρα για το επεισόδιο τονίζοντας ότι ακόμη κι αν υπήρξε παραβίαση θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά η Τουρκία και όχι να καταρρίψει το αεροσκάφος.

«Η Τουρκία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα χιλιάδες τέτοια επεισόδια, υπήρξε στιγμή που σαράντα τουρκικά αεροσκάφη βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά οι παραβιάσεις αυτές αντιμετωπίζονταν με την διπλωματία» επισημαίνει στην συνέντευξη του στο πρακτορείο "Σπούτνικ" ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αφήνει αιχμές για το ρόλο της 'Αγκυρας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα εκτιμώντας ότι «είναι δύσκολο να περιμένει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια από την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που καταστρέφει την Ευρώπη». Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει το λάθος που διέπραξε και θα ζητήσει συγνώμη από την Ρωσία ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ανέφερε δε ότι καλή ευκαιρία για να ξεπεραστεί η κρίση θα αποτελέσει η επερχόμενη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 3 Δεκεμβρίου όπου θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr