Σε πέντε χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο «πατέρας» της λίστας Λαγκάρντ

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο ο Εβρέ Φαλτσιανί, ο πρώην τραπεζοϋπάλληλος που το 2008 διέρρευσε στις γαλλικές Αρχές τα στοιχεία για 106.000 πελάτες της HSBC, οι οποίοι πιστεύεται ότι φοροδιέφευγαν. Το ελληνικό τμήμα της «λίστας Φαλτσιανί» είναι η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Το δικαστήριο της Μπελιντσόνα έκρινε πως ο Φαλτσιανί παραβίασε την ελβετική νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου, όμως τον έκρινε αθώο για άλλες κατηγορίες, όπως η διαρροή εμπορικών μυστικών.

Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο ο Φαλτσιανί να υπηρετήσει έστω μία μέρα σε ελβετική φυλακή, καθώς, ως γάλλος πολίτης, έχει βρει καταφύγιο στην πατρίδα. Ο πρώην τραπεζοϋπάλληλος δεν παρέστη στη δίκη του στην Μπελιντσόνα και καταδικάστηκε ερήμην.

Η HSBC, με ανακοίνωσή της, χαιρέτισε την απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου.

Η δίκη Φαλτσιανί έφερε αντιμέτωπες τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη δράση του πρώην υπαλλήλου του βραχίονα της HSBC στην Γενεύη.

Οι υποστηρικτές του βλέπουν τον Φαλτσιανί ως έναν άνθρωπο που αποκάλυψε τις κρυφές συναλλαγές και την προνομιακή μεταχείριση που απολάμβαναν πελάτες μίας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, ενώ οι επικριτές του – όπως και οι εισαγγελικές Αρχές – υποστηρίζουν ότι αποφάσισε να δώσει τα ευαίσθητα δεδομένα στις γαλλικές Αρχές μόνο αφού δεν μπόρεσε να τα πουλήσει σε τρίτους στον Λίβανο.
Πηγή: skai.gr