Τέλος στη μετακίνηση χωρίς visa για Τούρκους βάζει η Ρωσία

Τέλος στην ελεύθερη κίνηση τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία, χωρίς την ανάγκη θεωρήσεων (visas), βάζει από 1η Ιανουαρίου 2016 η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επαναφορά των θεωρήσεων είναι ένα από τα πολιτικά-οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η Μόσχα προκειμένου να τιμωρήσει την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24, το οποίο χτυπήθηκε από τουρκικά καταδιωκτικά την Τρίτη, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Η ρωσική υπηρεσία τροφίμων έχει ήδη ανακοινώσει αυστηροποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία, ενώ η ομοσπονδιακή υπηρεσία τουρισμού έχει «συστήσει» στα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία να μην προσφέρουν τουριστικά πακέτα για την Τουρκία.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2014, και η απώλειά τους θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την τουρκική τουριστικά βιομηχανία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει διαμηνύσει πως η Μόσχα συντάσσει λίστα με μέτρα που θα αναθεωρούν την οικονομική σχέση Ρωσίας-Τουρκίας.

Στα μέτρα ενδέχεται να συγκαταλέγεται η ακύρωση κοινών επενδυτικών σχεδίων, ακόμα και μεγάλων έργων, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream και το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στην Τουρκία.

Τα ρωσικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Σάββατο, όπως δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκέντι Ντβόρκοβιτς.
Πηγή: skai.gr