Χωρίς συγγνώμη ο Πούτιν δεν θα δεχτεί τηλεφώνημα του Ερντογάν

Χωρίς συγγνώμη δεν συνομιλώ με τον Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύει μέσω συνεργατών του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη στιγμή όμως που ο τούρκος ηγέτης επιμένει στην σκληρή στάση του, προειδοποιώντας την Μόσχα να μη «παίζει με τη φωτιά».

Ο ανώτερος σύμβουλος του ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή ότι ο κ. Πούτιν αρνείται να μιλήσει με τον κ. Ερντογάν, καθότι η Άγκυρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Το μήνυμα του Κρεμλίνου έρχεται μία ημέρα αφού ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε στο CNN ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να απολογηθεί για το περιστατικό – προσθέτοντας μάλιστα ότι περιμένει συγγνώμη από την πλευρά της Μόσχας – αλλά και της ξεχωριστής δήλωσής του κ. Ερντογάν στο France 24 ότι έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του μετά την κατάρριψη, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση.

Πάντως, ο κ. Ουσάκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να συναντηθούν στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ζητήσει η Άγκυρα, λέγοντας ότι το σχετικό αίτημα της τουρκικής πλευράς θα εξεταστεί από τον κ. Πούτιν αργότερα την Παρασκευή.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν επί της συριακής κρίσης, αλλά και επί του Παλαιστινιακού. Θα έχει επίσης συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά τόσο με τη Συρία όσο και με την Ουκρανία.

Η Τουρκία «ξεπέρασε τα όρια» με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μάλιστα, τόνισε ότι οι τουρκικές Αρχές κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα.

Πιο αυστηρές οι δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής Δούμας, που είπε ότι η Ρωσία, πέραν της προσφυγής στο διεθνές δίκαιο, έχει δικαίωμα να απαντήσει και στρατιωτικά στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν είπε ακόμα ότι ήδη η χώρα του έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια των ρωσικών μαχητικών.
Πηγή: skai.gr