Βενεζουέλα: Ηλεκτρισμένο το κλίμα μετά την δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης

Ο Λουίς Μανουέλ Ντίας, γενικός γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Δημοκρατική Δράση στην Αλταγκράσια δε Οριτούκο, στην πολιτεία Γκουάρικο, έπεσε νεκρός την Τετάρτη χτυπημένος από σφαίρες ενώ βρισκόταν στο βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης στο πλευρό της Λιλιάν Τιντόρι, της συζύγου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Ο βουλευτής Χένρι Ράμος Αγιούπ, γενικός γραμματέας της εθνικής οργάνωσης της Δημοκρατικής Δράσης και υποψήφιος στις εκλογές, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι «ένοπλες συμμορίες» που συνδέονται με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSUV), όπως υποστήριξε, διέπραξαν την επίθεση.
Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο του απάντησε κατά τη διάρκεια ενός πύρινου λόγου του στην Πορτουγκέσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ότι «η έρευνα της σήμανσης και οι μαρτυρικές καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν από πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί δείχνουν ήδη ότι αυτό είναι εντελώς ψευδές». Για τον Μαδούρο, η δολοφονία μάλλον οφείλεται σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες». Δύο εισαγγελείς ορίστηκαν επικεφαλής της έρευνας.

Η Βενεζουέλα αποτελεί μια από τις χώρες όπου καταγράφονται τα πιο σοβαρά προβλήματα ένοπλης βίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ, καταγράφονταν 53,7 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2012 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Η δολοφονία διαπράχθηκε δέκα ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, με την αναμέτρηση να χαρακτηρίζεται ιστορική από την αντιπολίτευση, που θεωρείται το φαβορί.
Πηγή: skai.gr