Μαζική εκτέλεση πάνω από 50 ανθρώπων «ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία»

Την εκτέλεση περισσότερων από 50 ανθρώπων φέρεται να ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο τοπικών εφημερίδων.

Η εφημερίδα Okaz μετέδωσε την Πέμπτη πως 55 θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους για «τρομοκρατικά εγκλήματα» που προκάλεσαν το θάνατο σε περισσότερους από 100 άμαχους και 71 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να αναφέρει πότε θα λάβουν χώρα οι εκτελέσεις.

Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, η ημιεπίσημη εφημερίδα al-Riyadh μετέδωσε ότι 52 καταδικασθέντες θα θανατωθούν σύντομα, όμως στη συνέχεια απέσυρε το επίμαχο δημοσίευμα από τον ιστότοπό της, χωρίς εξήγηση.

Ορισμένοι από τους καταδικασθέντες φεέρεται να συνδέονται με την αλ-Κάιντα, σύμφωνα με την «Okaz», ενώ άλλοι προέρχονται από την περιοχή της Αγουαμίγια, μία επί το πλείστον σιιτική πόλη στην πετρελαιοπαραγωγό Ανατολική Επαρχία, όπου το σουνιτικό βασίλειο έχει αντιμετωπίσει μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα ίσα δικαιώματά μεταξύ της σιιτικής μειονότητας και της σουνιτικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ανάμεσα στους καταδικασθέντες ενδέχεται να βρίσκονται τρεις σιίτες ακτιβιστές που καταδικάστηκαν για πράξεις που έκαναν ενώ ήταν ανήλικοι, και υπάρχουν ενδείξεις ότι ομολόγησαν μετά από βασανιστήρια.

Η οργάνωση εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη θανατώσει τουλάχιστον 151 ανθρώπους το τρέχον έτος, αριθμός που αποτελεί υψηλό 20ετίας.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες για τις εκτελέσεις δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η αύξηση των θανατικών ποινών στην Σαουδική Αραβία φέτος «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να λάβουμε αυτές τις προειδοποιήσεις πολύ σοβαρά».

«Αυτές οι εκτελέσεις πρέπει να μην προχωρήσουν και η Σαουδική Αραβία πρέπει να σηκώσει το πέπλο μυστικότητας γύρω από τις υποθέσεις με θανατικές ποινές, ως μέρος μίας θεμελιώδους αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματός της», δήλωσε ο υποδιευθυντής των προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία γίνεται συνήθως με δημόσιο αποκεφαλισμό.
Πηγή: skai.gr