Η ΕΕ «έτοιμη» να επανεξετάσει το πρώτο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία φαίνεται πως δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ανοίξουν ένα από τα «παγωμένα» κεφάλαια συζητήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μποζκίρ, η Ε.Ε. θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 – που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική – κατά τη διάρκεια διμερών επαφών στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Θα πρόκειται για το πρώτο κεφάλαιο που ανοίγει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας από το 2013, με τον κ. Μποζκίρ ωστόσο να διαμηνύει πως η τουρκική πλευρά «δεν θα μείνει ικανοποιημένη» μόνο με το κεφάλαιο 17, αλλά θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει «πέντε με έξι» ακόμα κεφάλαια μέσα στο ερχόμενο έτος.

Η Κομισόν δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, αν και έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα πως θα αναβιώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της Τουρκίας στη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να «σφραγίσουν» το σχέδιο συνεργασίας τους για το προσφυγικό στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις Βρυξέλλες, απόντος όμως του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχεδόν 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στην Ευρώπη τους πρώτους 11 μήνες του 2015, σε μία πρωτοφανή πρόκληση για το ανέτοιμο σύστημα ασύλου ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί από τους αφιχθέντες έχουν περάσει μέσω τουρκικού εδάφους προτού διασχίσουν τα νερά που χωρίζουν τα τουρκικά παράλια από τα ελληνικά νησιά.

Αβέβαιο παραμένει αν η αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα δρομολογήσει σοβαρά την ένταξη της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη, με δεδομένο ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες – ανάμεσά τους και η Άνγκελα Μέρκελ – τρέφουν πολλές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εισόδου της Άγκυρας.

Από το 2005, όταν και άρχισαν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα συνολικά 35 κεφάλαια. Μόνο ένα έχει κλείσει επιτυχώς, το 25ο, το οποίο που αφορά την επιστήμη και την έρευνα.
Πηγή: skai.gr