Κάμερον : Η Βρετανία πρέπει να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά επείγουσα απειλή που θα ενταθεί, όσο η οργάνωση επεκτείνεται ανενόχλητη, υπογράμμισε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας τους βουλευτές να υποστηρίξουν την έκκλησή του για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Στο πλαίσιο πολυσέλιδης γραπτής του απάντησης σε έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για το ζήτημα της εντατικοποίησης των βρετανικών βομβιστικών επιθέσεων από το Ιράκ στη Συρία, ο Ντ. Κάμερον απέρριψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στην μάχη εναντίον του ISIS, μεταδίδει το Bloomberg.

O Βρετανός πρωθυπουργός εξέθεσε την επιχειρηματολογία του με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση του κοινοβουλίου που προτίθεται να συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και σε συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών της Βιέννης. 

Ωστόσο, εκτιμά το Bloomberg, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις ενδέχεται να τον δυσκολέψει, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα του πολέμου στη Συρία.

Το να επιδιωχθεί κάποιου είδους συμμαχία με το καθεστώς Άσαντ – λύση που προτιμά η Ρωσία – «παραγνωρίζει τις αιτίες του προβλήματος και θα επιδεινώσει την κατάσταση», σημειώνει ο Κάμερον στην ίδια επιστολή και τονίζει: «Με το να επιτίθεται βίαια στον ίδιο του τον λαό, στην πραγματικότητα ο Άσαντ συμπεριφέρεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους του Ισλαμικού Κράτους».

Είναι λάθος να αναθέτουμε  την ασφάλειά μας υπεργολαβικά σε τρίτες χώρες και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναμένουμε την επίλυση της Συριακής κρίσης προτού επιτεθούμε στο ΙSIS δηλώνει περαιτέρω ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόμενος  στα μέλη της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας:

« Οι απειλές κατά των συμφερόντων μας και κατά του λαού μας είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να μείνουμε στο περιθώριο χωρίς να δράσουμε».

Γι' αυτό τον λόγο «πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε τα αεροπορικά χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σαν τμήμα της γενικής στρατηγικής μας να τσακίσουμε τη δύναμη της οργάνωσης και να μειώσουμε την απειλή εναντίον μας», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μολονότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνήθηκε να δεσμευθεί ότι θα δώσει την θετική του ψήφο, μιλώντας για επαύξηση του κινδύνου τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Βρετανία είναι αρκετοί πλέον οι βουλευτές του κόμματός του που γνωστοποίησαν ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν την πρόταση Κάμερον. 

Πηγή: skai.gr