Κλείσιμο

Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο

Νέα επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, δύο ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη συροτουρκική μεθόριο.

Ο Πούτιν, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής, ενώπιων ξένων, νεοδιορισθέντων πρεσβευτών, κατηγόρησε την ηγεσία της Τουρκιας ότι οδηγεί σκόπιμα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία για την πράξη της κατάρριψης και επιπλέον δεν έχει εκφράσει τρόπους για να επανορθώσει για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε τα περί «πισώπλατης μαχαιριάς» κατά της Ρωσίας απο μια χώρα «την οποία θεωρούσαμε εταίρο και σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Θεωρούμε ως απολύτως ανεξήγητη την ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε εταίρους και οι συμμάχους μας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο περιστατικό που συνέβη πριν από δύο ημέρες, όταν δυνάμεις της τουρκικής Αεροπορίας κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικού τύπου Sukhoi-24.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε εκτιμήσει ότι η ζημιά στις διμερείς σχέσεις που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί και σημείωσε ότι η Ρωσία περιμένει πειστικές εξηγήσεις από την Τουρκία για το γεγονός.

Η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν την πολυτέλεια εχθρικών σχέσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, δύο ημέρες αφότου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν το ρωσικό Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως αναμένει ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα θα διατηρηθούν μετά το συμβάν, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν.





Πηγή: skai.gr