Τουρκία και Ρωσία δεν έχουν την πολυτέλεια εχθρικών σχέσεων

Η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν την πολυτέλεια εχθρικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, δύο ημέρες αφότου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν το ρωσικό Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως αναμένει ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα θα διατηρηθούν μετά το συμβάν, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν.

Ο Μποζκίρ είπε ακόμη πως αναμένεται πρόοδος στις μπλοκαρισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, με το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων –που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική– να ανοίγει στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Εντωμεταξύ το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε το Su-24, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.

Νωρίτερα πάντως το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, με τον Πεσκόφ να υπογραμμίζει ότι «οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας».

Πηγή: skai.gr