ΗΠΑ: «Ανθρώπινο λάθος» ο βομβαρδισμός της κλινικής στην Κουντούζ

Έρευνα του Αμερικανικού στρατού σχετικά με τον βομβαρδισμό τον Οκτώβριο της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, σημειώνει ότι επρόκειτο για «τραγικό δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί», και το οποίο προκλήθηκε πρωτίστως από «ανθρώπινο λάθος».

Σύμφωνα με την έκθεση, το πλήρωμα του AC-130 μπέρδεψε, λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα χαρτογράφησης, την κλινική με ένα κυβερνητικό κτίριο που πίστευαν ότι είχε καταληφθεί από αντάρτες και το οποίο ήταν ο πραγματικός τους στόχος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Κάμπελ, το πλήρωμα του αεροσκάφους αναγκάστηκε να βασιστεί σε περιγραφές από τις αφγανικές δυνάμεις ώστε να εντοπίσει το κτίριο που έπρεπε να πλήξει.

«Πρόκειται για τραγικό λάθος. Οι αμερικανικές δυνάμεις ποτέ δεν θα χτυπούσαν σκόπιμα ένα νοσοκομείο ή άλλες προστατευόμενες εγκαταστάσεις. Τα άτομα τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα για το περιστατικό έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους», είπε ο στρατηγός.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το λάθος συνεχίστηκε στη διάρκεια όλης της επιχείρησης, αν και υπήρχαν «αντιφατικές ενδείξεις» και παρά τις προειδοποιήσεις που έλαβαν από την κλινική. Τουλάχιστον 30 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό.
Πηγή: skai.gr