Κλείσιμο

Έκκληση για ηρεμία από Κέρι σε επικοινωνία του με Λαβρόφ

Έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Συρίας απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μία μέρα μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά καταδιωκτικά – υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες – κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει την κατάρριψη προσχεδιασμένη πρόκληση, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν προτίθεται να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία, αλλά θα «αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες, ο κ. Κέρι «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του «τόνισε την κατάφωτη παραβίαση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει η Ρωσία και οι ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων των δύο χωρών στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν απόλυτα στην εφαρμογή των συμφωνημένων κανόνων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην δυτική συμμαχία ανάμεσα τους και η Τουρκία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες που προκλήθηκαν από το χθεσινό περιστατικό.

Ο κ. Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι επισήμανε τη σημασία κοινού μετώπου και συντονισμένων ενεργειών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να προστατευθεί η «διπλωματική οδός» για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης με βάση τη διαδικασία της Βιέννης, καθώς αυτή είναι «η βάση» για την επικράτηση εναντίον των τζιχαντιστών.

Η κ. Μογκερίνι θα συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στο Βελιγράδι την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο υπουργικής συνεδρίασης κρατών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Sputnik - skai.gr