Ελεύθεροι και ασφαλείς οι όμηροι στη Γαλλία, καταλαγιάζουν οι φόβοι για τρομοκρατία

Ευτυχή κατάληψη φαίνεται ότι είχε η πολύκροτη ομηρία στην πόλη Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, κι ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το περιστατικό δεν συνδέεται με τρομοκράτες αλλά με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Voix du Nord, επικαλούμενη τις τοπικές Αρχές, όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί και είναι ασφαλείς.

Τρεις ύποπτοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, χωρίς να είναι γνωστό αν αναζητούνται και άλλα άτομα.

Μιλώντας νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι η ομηρία φαίνεται να συνδέεται με ληστεία, και οι δράστες είχαν αιχμαλωτίσει τον προϊστάμενο μίας τράπεζας, μειώνοντας τους φόβους για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, 11 μέρες μετά το τζιχαντιστικό μακελειό στο Παρίσι.

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες για τραυματίες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Επί τόπου έχει σπεύσει ειδική δύναμη της Αστυνομίας καθώς οι ταμπουρωμένοι φαίνεται πως είναι βαριά οπλισμένοι, πιθανώς με καλάσνικοφ.

Προγενέστερες πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης ήθελαν στο σπίτι όπου εκτυλίσσεται η ομηρία να βρίσκεται παγιδευμένη και μία οικογένεια με παιδιά.

Εν τω μεταξύ, στην αποκάλυψη ότι οι γαλλικές Αρχές είχαν εντάξει 20.000 ονόματα στο μητρώο S, όπου βρίσκονται πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για εγκληματική-τρομοκρατική δράση προχώρησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+.

Εξ αυτών, τα 10.500 ονόματα συνδέονται με ισλαμιστικά κινήματα και ριζοσπαστικοποίηση.



2015-11-24_200630

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό έρχεται μία ημέρα πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων, του Μετρό και των μουσείων στις Βρυξέλλες, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ασφάλειας από το Σάββατο, λόγω πληροφοριών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση με συντονισμένα χτυπήματα.

Δύναμη 300 αστυνομικών θα αναπτυχθεί στα σχολεία των Βρυξελλών ενώ 200 ακόμα αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο Μετρό.

Η κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη βελγική πρωτεύουσα θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Πηγή: skai.gr