Δύο νεκρούς και έναν αγνοούμενο μετρά η Ρωσία μετά την κατάρριψη του μαχητικού της

Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος είναι ο έως τώρα απολογισμός για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά καταδιωκτικά το πρωί της Τρίτης, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Όπως ανακοίνωσε ο ρωσικό Γενικό Επιτελείο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους δύο πιλότους του αεροσκάφους σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, κάτι που ενισχύει τις προγενέστερες πληροφορίες που ήθελαν τους τουρκομάνους σύρους αντάρτες να σκοτώνουν τους πιλότους ενώ πλησίαζαν το έδαφος με τα αλεξίπτωτα τους.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του δεύτερου πιλότου, με τις πληροφορίες να παραμένουν συγκεχυμένες Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σκοτώθηκε μαζί με τον σύντροφό του, αφού αμφότεροι πιστεύεται πως κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις εκτοξευόμενες θέσεις τους.

Ένας ακόμα άνδρας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, πεζοναύτης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των πυρετωδών ερευνών για τον εντοπισμό των δύο πιλότων, όταν το ελικόπτερο Mi-8 στο οποίο επέβαινε δέχτηκε πυρά από εδάφη που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά.

Νωρίτερα, το ρωσικό ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ότι αντιλαμβάνεται την κατάρριψη του Su-24 από τα τουρκικά F-16 ως «μη φιλική πράξη», προσθέτοντας ότι μελετά δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας έχουν διακοπεί, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε ταξίδι του στην γείτονα χώρα που ήταν εκ των προτέρων προγραμματισμένο για την Τετάρτη. Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ προέτρεψε τους ρώσους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία. Μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας στην Τουρκία λειτουργεί χάρις στην μαζική ροή ρώσων επισκεπτών.

Αιχμηρές ήταν οι δηλώσεις που αντήλλαξαν Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον ρώσο πρόεδρο να κάνει λόγο για «μαχαιριά στην πλάτη από συνεργούς τρομοκρατών», ενώ ο τούρκος ηγέτης υποστήριξε πως όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής και κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της.

Ηνωμένες Πολιτείες και NATO έχουν υποστηρίξει διπλωματικά την Τουρκία, όμως ταυτόχρονα έχουν περάσει το μήνυμα ότι αυτό που προέχει είναι πλέον η διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης.
Πηγή: skai.gr