Αλληλεγγύη αλλά και διπλωματία από το NATO μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Το NATO «στέκεται αλληλέγγυο» στην Τουρκία και «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητά της», διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των εταίρων, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Ωστόσο, δείχνοντας την ανάγκη να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «προσβλέπει» σε «περαιτέρω επαφές» μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, καλώντας για «ηρεμία και αποκλιμάκωση».

«Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι σημαντικές για την επίλυση αυτής της κατάστασης», προσέθεσε, ουσιαστικά απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας όμως ότι προτεραιότητα τώρα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και να «αποθαρρυνθεί» κάθε είδους κλιμάκωση της έντασης.

Το δρόμο της συνεννόησης ζήτησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, από τον οποίο ζήτησε αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.
Πηγή: skai.gr