Καζνέβ: Ο Αμπαούντ διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» στις επιθέσεις στο Παρίσι

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που όπως έγινε επισήμως γνωστό σκοτώθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση στο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί, όχι μόνο διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» στις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και είχε αναμειχθεί και στο σχεδιασμό άλλων επιθέσεων σε γαλλικό έδαφος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο κ. Καζνέβ πρόσθεσε ότι οι γαλλικές αρχές δεν γνώριζαν ότι ο τζιχαντιστής βρισκόταν στη γαλλική πρωτεύουσα, μέχρι τη νύχτα των φονικών επιθέσεων.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν ότι εμπλεκόταν έως σε και έξι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία από το Μάρτιο του 2015, οι οποίες όμως απετράπησαν.

Αποκάλυψε ακόμη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν γνώριζαν ότι ο τζιχαντιστής βρισκόταν στο Παρίσι, μέχρι την νύχτα των φονικών επιθέσεων στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την εξουδετέρωση του βέλγου τζιχαντιστή «ενός από τους εγκεφάλους» των επιθέσεων στο Παρίσι, χαιρέτισε στο μεταξύ ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Όπως έγινε σήμερα Πέμπτη επισήμως γνωστό, ο Αμπααούντ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας θεαματικής επιδρομής των αστυνομικών δυνάμεων χθες στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

«Ο Αμπαούντ, ο εγκέφαλος αυτών των επιθέσεων -ο ένας από τους εγκεφάλους, καθώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχουμε γνώση των απειλών- ήταν μεταξύ των νεκρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Πράσινο φως στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης, έδωσε στο μεταξύ η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με συντριπτική πλειοψηφία
Πηγή: skai.gr