Για ενδεχόμενο επίθεσης τρομοκρατών με χημικά ή βιολογικά όπλα προειδοποίησε ο Βαλς(upd)

Μία τρομοκρατική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον της  Γαλλίας είναι πιθανή, προειδοποίησε σήμερα  ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάνουελ Βαλς, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο σήμερα και το λέω με κάθε επίγνωση των προληπτικών μέτρων που έχουμε λάβει, αλλά γνωρίζουμε και έχουμε υπόψη ότι υπάρχει επίσης ο ενδεχόμενος κίνδυνος για χρήση χημικών και βιολογικών όπλων».

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη να εγκριθεί η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει ήδη τεθεί η χώρα με εντολή του Προέδρου Ολάντ, για τρεις μήνες και με δυνατότητα επιπλέον παράτασης κατόπιν εγκρίσεως από τη γαλλική βουλή, ο κύριος Βαλς δήλωσε:

«Η τρομοκρατία χτύπησε τη Γαλλία, όχι για όσα κάνει (η χώρα) στο Ιράκ και τη Συρία αλλά για αυτό που είναι».

«Το νέο στοιχείο είναι οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν (οι τρομοκράτες)», συνέχισε ο Γάλλος πρωθυπουργός και διευκρίνισε:

«Οι τρόποι με τους οποίους επιτίθενται και σκοτώνουν εξελίσσονται διαρκώς μέσα στον χρόνο».

«Η απειλή θα έχει διάρκεια, με διάφορες μορφές», υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς,«γιατί η τρομοκρατία προσαρμόζεται συνεχώς στα αμυντικά μας συστήματα».

«Η μακάβρια φαντασία εκείνων που δίνουν τις εντολές είναι απεριόριστη. Όπλα, αποκεφαλισμοί, βομβιστές αυτοκτονίας,μαχαίρια ή όλα αυτά ταυτόχρονα», προσέθεσε.

Ο Μάνουελ Βαλς απηύθυνε περαιτέρω έκκληση στην Ευρώπη να υιοθετήσει μέτρα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών εταιρειών με σκοπό την προστασία της συλλογικής ασφάλειας. 

Την ίδια ώρα η βελγική αστυνομία πραγματοποιούσε επιδρομές σε έξι κατοικίες εντός της πόλης και στα περίχωρα των Βρυξελλών, οι οποίες συνδέονται με τους Μπιλάλ Χαντφί και Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δύο από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αργότερα και ενώ είχε ήδη δοθεί το πράσινο φως για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τα μέλη του Κοινοβουλίου υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα το άκουσμα της επίσημης είδησης - από τα χείλη του πρωθυπουργού - ότι 
ο εγκέφαλος της επιχείρησης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, όντως σκοτώθηκε κατά τις επιδρομές των αρχών την Τετάρτη στη Γαλλική πρωτεύουσα. 

Την σχετική είδηση είχε δημοσιεύσει νωρίτερα σήμερα η βελγική εφημερίδα Derniere Heure (Τελευταία Ώρα), η οποία επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες βεβαίωνε ότι τόσο ο Αμπαούντ όσο και ο Αμπντεσλάμ είναι νεκροί.





Πηγή: BBC - Le Monde - skai.gr