Ντε Μεζιέρ: Υπάρχει μεγάλη απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Για «μεγάλη απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη» προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ λίγο μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ματαιώσει το φιλικό ματς της Γερμανίας με την Ολλανδία και να εκκενώσει το στάδιο του Ανόβερο λόγω πληροφοριών για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ο κ. ντε Μεζιέρ αποκάλυψε δε ότι το Βερολίνο έλαβε πληροφορίες και από «ξένη πηγή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, δηλαδή από τη Γαλλία.



Οι γερμανικές αρχές έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, η αιτία της κινητοποίησης ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό όχημα, το οποίο είχε μετατραπεί ώστε να μοιάζει με ασθενοφόρο και ήταν σταθμευμένο κοντά στο στάδιο HDI-Arena που θα πραγματοποιούνταν το φιλικό ματς. Παράλληλα, η αστυνομία της Κάτω Σαξονίας έκλεισε τμήμα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο 

Μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ανόβερο Βόλκερ Κλούμε είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αρχές «εντόπισαν μια συσκευή με στόχο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο».

Πάντως, σε έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Mπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά και δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συλλήψεις.



Από την πλευρά του, ο Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως ο ίδιος εισηγήθηκε τη ματαίωση του ματς. «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, αλλά ελήφθη αφότου πολλές πληροφορίες υπεδείκνυαν ουσιαστική απειλή» τόνισε.

«Ζητώ κατανόηση για τη ματαίωση του αγώνα. Σε αυτή την κατάσταση, η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ράινχαρντ Ράουμπαλ δήλωσε ότι η ομοσπονδία πρόκειται να εξετάσει αν θα διεξαχθεί η προσεχής αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα.



Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική απειλή οδήγησε στην εσπευσμένη ματαίωση του φιλικού αγώνα, ο οποίος μάλιστα θα πραγματοποιούνταν παρουσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλων υπουργών.

Η παρουσία της Μέρκελ και άλλων κορυφαίων υπουργών αποτελούσε μια συμβολική κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, και παράλληλα ένα μήνυμα αλληλεγγύης στη Γαλλία.
Πηγή: skai.gr