Κλείσιμο

Πούτιν: Άτομα από 40 χώρες, και του G20, χρηματοδοτούν το ΙΚ

Βαριές καταγγελίες πως πρόσωπα από περίπου 40 χώρες, ανάμεσά τους και μέλη του G20, χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης των είκοσι πλουσιότερων κρατών στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Έδωσα παραδείγματα με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τη χρηματοδότηση διάφορων μονάδων του ΙΚ από ιδιώτες. Αυτά τα χρήματα, όπως έχουμε καταλήξει, προέρχονται από 40 χώρες, και υπάρχουν και μέλη του G20 ανάμεσά τους», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ρώσος ηγέτης επισήμανε πως έδειξε στους ομολόγους του δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν την κλίμακα του λαθρεμπορίου πετρελαίου και πετρελαιοειδών, το οποίο αποτελεί πηγή μεγάλων εσόδων για τους τζιχαντιστές.

«Η αυτοκινητοπομπή για τον ανεφοδιασμό οχημάτων [με καύσιμα] είχε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων», είπε με νόημα.

Οι βολές του κ. Πούτιν έρχονται μια μέρα μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε στο περιθώριο του G20 με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία οι δυο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τις κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία, όπως δήλωσε κορυφαίος συνεργάτης του ρώσου προέδρου σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο τερματισμός της εμφύλιας αιματοχυσίας στην Συρία απαιτεί μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αν και ως τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι δυο πλευρές έχουν βρει κοινό τόπο για το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στη δική του συνέντευξη Τύπου μετά το G20,
ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν βλέπει πώς ο κ. Άσαντ μπορεί να είναι μέρος του μέλλοντος της Συρίας.

Ο Πούτιν επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει τους σύρους αντάρτες, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και είπε ότι η Μόσχα έχει έλθει σε επαφή με αντάρτικες ομάδες οι οποίες της ζήτησαν αεροπορική στήριξη.

Πάλι με χρόνια με καιρούς...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φετινή σύνοδος του G20 φανέρωσε το πώς οι εξελίξεις επί του πεδίου στη Συρία έχουν αλλάξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς στη Δύση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία. Το Νοέμβριο του 2014, ο κ. Πούτιν αναχώρησε πρόωρα από την περσινή σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών που φιλοξενήθηκε Αυστραλία, φέροντας το στίγμα του παρία λόγω της ρωσικής εμπλοκής στην αιματηρή ουκρανική κρίση.

Αντίθετα, φέτος στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ως ένας απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού και στην προσπάθεια για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου, ο οποίος θρέφει το ΙΚ και στέλνει κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Ενδεικτικό του διαφορετικού κλίματος ήταν το πρόγραμμα συναντήσεων που είχε ο Πούτιν στο περιθώριο της φετινής συνόδου, καθώς πέραν του κ. Ομπάμα, ο ρώσος ηγέτης συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός του Καναδά είχε επιδεικτικά σχεδόν αποφύγει να του σφίξει το χέρι.
Πηγή: skai.gr