Παρίσι: 8 τρομοκράτες νεκροί αλλά οι αρχές θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την ύπαρξη συνεργών(upd)

Ξεπερνούν τους 120 οι νεκροί από τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη νύχτα του τρόμου στο Παρίσι, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Πάνω από 200 οι τραυματίες εκ των οποίων τουλάχιστον 99, πλέον, σύμφωνα με το Reuters, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, με φόβους για αύξηση της μακάβριας λίστας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ήθελαν τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων να ξεπερνούν τους 153 και οι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση να φτάνουν τους 80.

Η δε βρετανική Telegraph αναφέρει ότι ορισμένοι από τους νεκρούς τρομοκράτες ήταν γεννημένοι στη Γαλλία, πληροφορία που στηρίζει σε όσα δήλωσαν επιζώντες από την ομηρία στο Μπατακλάν.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν εξαιρετικά πιθανόν να υπάρχουν «συνεργοί» των δραστών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, δηλώνει ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας.  

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για «δολοφονίες που σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση» και «σύσταση συμμορίας», διευκρίνισε. 

«Οκτώ τρομοκράτες» σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, διευκρίνισε η πηγή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού Μισέλ Καντό είχε επίσης δηλώσει στον Τύπο ότι οι τρεις από τους δράστες είχαν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί.

Η αστυνομική επιχείρηση «ήταν εξαιρετικά δύσκολη: οι τρομοκράτες είχαν κλειστεί στον όροφο και πυροδότησαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά» που φορούσαν, ανέφερε ο Καντό.

Πηγές στην γαλλική αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα όπως «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν άνοιξαν πυρ με αυτόματα εναντίον του πλήθους, ενώ έκαναν σαφές ότι η επίθεσή τους γίνεται σε αντίποινα για τη γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Συρία.

Δεν έχει υπάρξει επαληθεύσιμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις μέχρι στιγμής - ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) άφησαν να εννοηθεί σε αναρτήσεις τους στο Twitter ότι αυτό τις εξαπέλυσε. «Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού», αναφέρει ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν.

Γαλλία και ΗΠΑ ενισχύουν τη διμερή συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να ενισχύσουν οι δύο χώρες τη μεταξύ τους συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό ενώπιον αυτής της φρικτής τραγωδίας και ο Φρανσουά Ολάντ τον ενημέρωσε για το τι συνέβη», ανέφερε η ίδια πηγή που προσέθεσε:

«Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες».









Πηγή: skai.gr