Την απελευθέρωση της Σιντζάρ από το ΙΚ ανακοίνωσαν οι Κούρδοι

Την απελευθέρωση της πόλης Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, η οποία βρισκόταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής ζώνης, Μασούντ Μπαρζανί.

«Είμαι εδώ για να σας ανακοινώσω την απελευθέρωση της Σιντζάρ» χάρη σε μια επίθεση-αστραπή που εξαπέλυσαν χθες οι κουρδικές δυνάμεις με τη βοήθεια αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού και μαχητών της μειονότητας των Γιαζίντι, δήλωσε ο Μπαρζανί σε συνέντευξη Τύπου κοντά στην ανακαταληφθείσα πόλη.

Καταλαμβάνοντας την πόλη, οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κατάφεραν να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο 47, έναν από τους κύριους δρόμους επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών ανάμεσα στο Ιράκ και στη Συρία.

«Η Σιντζάρ έχει απελευθερωθεί με το αίμα των πεσμεργκά και αποτελεί στο εξής τμήμα του Κουρδιστάν», πρόσθεσε ο Μπαρζανί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει πως ήταν «απολύτως πεπεισμένος» για την ανακατάληψη της πόλης Σιντζάρ.

«Υπάρχουν ορισμένοι οχυρωμένοι μαχητές του ΙΚ, αλλά είμαστε απολύτως πεπεισμένοι πως τις επόμενες ημέρες η Σιντζάρ θα μπορέσει να απελευθερωθεί», είπε ο κ. Κέρι στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τύνιδα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ αξιολογούν ακόμη τα αποτελέσματα της επιδρομής που είχε στόχο τον διαβόητο δήμιο του Ισλαμικού Κράτους, τον αποκαλούμενο Τζιχάντι Τζον, αλλά πρόσθεσε πως η επιχείρηση έδειξε πως οι μέρες της οργάνωσης είναι μετρημένες.

«Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία, «όμως οι τρομοκράτες που συνδέονται με τον Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) θα πρέπει να γνωρίζουν αυτό: οι μέρες σας είναι μετρημένες και θα νικηθείτε», είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας.

«Δεν υπάρχει κανένα μέλλον, καμία προοπτική για το Ντάες», πρόσθεσε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο