Ιστορική εκλογική νίκη για το NLD στην Μιανμάρ

Το κυβερνών κόμμα της Μιανμάρ παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, καθώς η αντιπολίτευση με επικεφαλής το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι φαίνεται ότι θα καταγάγει μια συντριπτική νίκη και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ιστορική αλλαγή.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) κέρδισε 35 από τις 36 πρώτες έδρες βουλευτών που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εκλογική επιτροπή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για την κάτω και την άνω βουλή του εθνικού κοινοβουλίου, καθώς και για τις περιφερειακές συνελεύσεις, είναι πιθανό να απαιτήσει πολλές ώρες. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται έπειτα από ημέρες.
Το κυβερνών κόμμα, η Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (USDP), το οποίο δημιουργήθηκε από απόστρατους στρατηγούς για να εξασφαλίσει τη μετάβαση, παραδέχθηκε την ήττα του. «Χάσαμε», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Χτάι Οο, προεδρεύων του κυβερνώντος κόμματος.

Ο NLD υποστήριξε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει κερδίσει πάνω από το 70% των εδρών. Στην έδρα του κόμματος στη Ρανγκούν η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική.

«Πιστεύω πως ο λαός έχει ήδη μια ιδέα για τα αποτελέσματα, έστω κι αν δεν λέω τίποτε» είχε δηλώσει το πρωί η Σου Κι στη διάρκεια σύντομης δημόσιας εμφάνισής της από τον εξώστη των γραφείων του κόμματός της. Έχοντας φθάσει στα πρόθυρα της εξουσίας έπειτα από δεκαετίες που ήταν μια διαφωνούσα, η 70χρονη σήμερα Σου Κι παρέμεινε επιφυλακτική περιμένοντας τα πλήρη αποτελέσματα. Πράγματι, οι πρώτες εκλογικές περιφέρειες που κέρδισε ο NLD βρίσκονται στην περιοχή της Ρανγκούν, που παραδοσιακά ψηφίζει NLD.
Πηγή: ΑΜΠΕ