Κλείσιμο

Στο Λονδίνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Αγγλίας Αρχιεπισκόπου του Canterbury Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Φανάρι.

Τη Δευτέρα ο Παναγιότατος τέλεσε Μέγα Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο, όπου και μίλησε στους πιστούς που γέμισαν ασφυκτικά τον ναό.

Στον δοξολογικό του λόγο ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και ειδικότερα του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, μνημονεύοντας παράλληλα τους προκατόχους του στην αρχιεπισκοπική έδρα του Λονδίνου.

Το ίδιο βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμή του η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, ηγέτες και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών και δογμάτων, κληρικοί και πλήθος μελών και εκπροσώπων οργανώσεων της ομογένειας.

Το απόγευμα της Τετάρτης οΠαναγιότατος παραχώρησε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο StMary’sστο Twickenhamμε θέμα «Θρησκεία σε Διάλογο: Η σημασία και αναγκαιότητα του διαλόγου στον κόσμο μας». Το ίδιο πανεπιστήμιο είχε υποδεχθεί το 2010 και τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη επισκεφθεί ως Οικουμενικός Πατριάρχης τη Βρετανία έξι φορές στο παρελθόν, μεταξύ 1993 και 2007, για να συζητήσει θέματα εκκλησιαστικών σχέσεων ή προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να παραλάβει τίτλους Επίτιμου Διδάκτορος από βρετανικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη στο Λονδίνο ολοκληρώνεται την Πέμπτη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο