Κλείσιμο

Bίντεο σοκ: Άνθρωποι σε κλουβιά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες

Βίντεο σοκ που δείχνει ανθρώπους κλειδωμένους σαν ζώα σε κλουβιά για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, έδωσαν την Κυριακή στη δημοσιότητα μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές.

«Δεκάδες κλουβιά έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε καθένα εξ αυτών βρίσκονται τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, κάποιες φορές επτά» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στο βίντεο διακρίνονται άνδρες και γυναίκες, ενώ τους έχουν κλειδώσει σε μεταλλικά κλουβιά, να μεταφέρονται στις καρότσες φορτηγών στην περιοχή της Ανατολικής Γούτα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των σφοδρών βομβαρδισμών που εξαπολύει η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας.



Μπροστά στην κάμερα οι αιχμάλωτοι απευθύνουν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές. Η ΜΚΟ γνωστοποίησε ότι διαθέτει πληροφορίες από κατοίκους της Ανατολικής Γούτα ότι οι αιχμάλωτοι που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες είναι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, μέλη των οικογενειών τους που αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες στην περιοχή, αλλά και άμαχοι αλαουίτες.

Η οργάνωση Ζάιχ αλ Ισλάμ (Ο στρατός του Ισλάμ στα αραβικά), που θεωρείται ως η ισχυρότερη οργάνωση των ανταρτών που επιχειρεί κοντά στην πρωτεύουσα «κλείδωσε στρατιώτες του καθεστώτος που έχει αιχμαλωτίσει και αμάχους αλαουίτες σε κλουβιά και τους έχει μεταφέρει σε πλατείες της ανατολικής Γούτα, ιδίως στην πόλη Ντούμα» ανέφερε ο Ραχμάν.

Η Ζάιχ αλ Ισλάμ «διατείνεται ότι στόχος είναι να εμποδίσει τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν «δεκάδες κλουβιά έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε καθένα εξ αυτών βρίσκονται τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, κάποιες φορές επτά».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr