Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για κίνδυνο πολέμου στη Νότια Σινική

Αυστηρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ακόμα κι ένα μικρό περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο στη Νότια Σινική Θάλασσα έστειλε η Κίνα, καλώντας τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «προκλητικές ενέργειές» τους στα διαφιλονικούμενα νερά.

Το μήνυμα δόθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν την Πέμπτη οι επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων των δυο μεγάλων δυνάμεων, λίγες ώρες αφού ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έπλευσε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από ένα από τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει το Πεκίνο σε νερά που διεκδικούν και άλλες ασιατικά κράτη.

Το Πεκίνο έχει επικρίνει έντονα την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά σκάφη στη Νότια Σινική, όπου η Κίνα κατασκευάζει σειρά τεχνητών νήσων σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει τον de facto έλεγχο της περιοχής.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν με αυτού του είδους επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες, θα μπορούσε να υπάρξει μια πιεστική κατάσταση μεταξύ δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή [...] ή ακόμα και ένα μικρό περιστατικό μπορεί να προκαλέσει πόλεμο», δήλωσε κατά την τηλεδιάσκεψη ο κινέζος ναύαρχος Γου Σενγκλί, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού για τις συνομιλίες.

«Ελπίζω η πλευρά των ΗΠΑ να εκτιμά την καλή κατάσταση μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού Ναυτικού [...] και να αποφύγει τέτοιου είδους γεγονότα», συμπλήρωσε ο κινέζος αξιωματικός.

Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής πιστεύεται ότι έχει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και αλιείας, και αποτελεί σημείο μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας από τη μια πλευρά και των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Μπρουνέι από την άλλη. Η κρίση επεκτείνεται και βορειότερα, στα ύδατα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, όπου Κίνα και Ιαπωνία διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις.

Το σύστημα συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η Ουάσιγκτον στην ανατολική Ασία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φυσική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών-δυνάμεων στον κόσμο, έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ να εμπλακούν στις εδαφικές κόντρες στο πλαίσιο της γενικότερης γεωπολιτικής «στροφής προς την Ασία» που επιχειρεί η κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν λάβει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, καθώς το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να κρίνει προσφυγική των Φιλιππίνων κατά της Κίνας για την κατάσταση στη Νότια Σινική.

Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαδικασίες και αρνείται την δικαιοδοσία του δικαστηρίου γενικά στην προκειμένη περίπτωση.
Πηγή: skai.gr