Eκατοντάδες οι νεκροί μετά τα 7,5 Ρίχτερ - Video με κατολίσθηση λίγο μετά το σεισμό

Μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών που σημειώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Περισσότεροι από 215 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τo σεισμό, οι περισσότεροι εξ αυτών στο Πακιστάν, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί οικισμοί στην περιοχή είναι δυσπρόσιτοι. Εκατοντάδες εκτιμάται πως είναι οι τραυματίες.

Embedded image permalink

Στο Πακιστάν, κυρίως στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, τα θύματα έφτασαν τα 152. Στο Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 63 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 12 μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να βγουν από το σχολείο τους.

Επιπλέον, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανταχσάν, 10 στο Ναγκαρχάρ (ανατολικά) και δύο στην επαρχία Μπαγκλάν.

https://www.skai.gr/files/1/jo/pakistannekroiseismos.jpg

Oι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ρίψουν ιατρική βοήθεια από αέρος σε πολλές περιοχές, όπου το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως η δόνηση συγκλόνισε τις πρωτεύουσες του Πακιστάν και της Ινδίας, με ανθρώπους να βγαίνουν πανικόβλητοι από κτήρια. Η δόνηση έγινε επίσης στην Καμπούλ του Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες της ευρύτερης κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα πάντως με τα sτοιχεία του αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος ήταν πάρα πολύ βαθύ, της τάξης των 213 χιλιόμετρων.

Embedded image permalink

Στο μεταξύ, δέος για τις δυνάμεις της φύσης προκαλεί το βίντεο ενός 18χρονου Πακιστανού δευτερόλεπτα μετά το σεισμό. Το βίντεο, που ο νεαρός κατέγραψε σε απόσταση 1000 χιλιόμετρα(!) από το επίκεντρο του σεισμού, δείχνει κατολίσθηση στο βόρειο Αφγανιστάν. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ