Ατελέσφορη η συνάντηση αρχηγών για την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.

Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό, η ΠΓΔΜ να απολέσει, τις επόμενες ημέρες, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, εξέλιξη η οποία θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι.

Παρόντες στη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ήταν ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στα Σκόπια Αϊβο Οράβ, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ και ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βανχάουτε.

Μετά τη συνάντηση, δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Βανχάουτε, ο οποίος ανέφερε ότι οι συνομιλίες ήταν «χρήσιμες», παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Προσέθεσε ότι θα συνεχίσει, από σήμερα, τις συναντήσεις του με τα κόμματα ξεχωριστά, και όταν κρίνει σκόπιμο θα συγκαλέσει κοινή συνάντηση εκπροσώπων και των τεσσάρων κομμάτων.

Προηγουμένως, διπλωμάτες από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας όπως και ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στα Σκόπια Άιβο Οράβ, είχαν, το βράδυ της Παρασκευής, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στον οποίο μετέφεραν τη θέση της Διεθνούς Κοινότητας για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

«Εκφράσαμε τη στάση μας προς την κυβέρνηση και τις απόψεις μας για την κατάσταση. Το μήνυμά μας είναι πως πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση». δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρεβευτής της Ιταλίας Ερνάστο Μπελέλι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ