Κλείσιμο

Φάιμαν: Γρήγορες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις για το προσφυγικό

Ο Βέρνερ Φάιμαν, σημείωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει συνομιλίες για το θέμα με την Τουρκία, και πως διεξάγονται από κοινού συνομιλίες με την Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων ενώ υπάρχει στενός συντονισμός με Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Σουηδία.

Όπως είπε ο κ. Φάιμαν, «υπάρχουν δυστυχώς άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος δουλειάς για να μπορέσει κανείς να τις μεταπείσει». Πρόσθεσε ότι «όσο νωρίτερα ληφθούν στην ΕΕ οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, τόσο γρηγορότερα θα δημιουργηθεί το αίσθημα στον πληθυσμό, και ότι στην Ευρώπη από κοινού μπορεί κανείς να καταφέρει κάτι.

Για την Αυστρία, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν, καθώς έως το τέλος του χρόνου, ο αριθμός των προσφύγων που θα υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου αναμένεται να ανέλθει στις 80.000.

Υπογράμμισε πως τα υπάρχοντα καταλύματα δεν επαρκούν, παρότι έχουν δημιουργηθεί 1.700 επιπλέον θέσεις. Πρόσθεσε ότι 500 άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές.

Τέλος, κάλεσε τις αρχές των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την ποσόστωση του αριθμού των προσφύγων. Για την χώρα του είπε πως θα πρέπει να τηρήσει εκείνα που ζητά από την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr