Κροατία: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προώθηση των προσφύγων

Η Κροατία δεν έχει άλλη επιλογή από την προώθηση των προσφύγων προς τα σύνορα Σένγκεν, δηλαδή στη Σλοβενία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη που πρέπει να καθιερώσει έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών.

«Αν κάποιος επιθυμεί να λάβει απόφαση η Κροατία να γίνει τείχος – δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας ληφθεί απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τότε αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν και ότι δεν μπορεί να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.
«Τότε πρέπει να πουν ότι θα αναγερθεί τείχος στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο πως κανένα συρματόπλεγμα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό.

Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται προς τη Σλοβενία και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Κροατία δεν έχει τον έλεγχο της όλης κατάστασης.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι και η χθεσινοβραδινή κατάσταση στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας διευθετήθηκε, καθώς στους ανθρώπους προσφέρθηκε άσυλο. Έξι λεωφορεία με πρόσφυγες η είσοδος των οποίων δεν επιτράπηκε από τη συνοριακή διάβαση Μάτσελι μεταφέρθηκαν στη συνοριακή διάβαση Λούπινιακ και άλλα τόσα λεωφορεία που έπρεπε να περάσουν από τη διάβαση Μούρσκο Σρέντιτσε τελικά πέρασαν στη Σλοβενία από άλλη διάβαση.

Ο κ. Όστογιτς τόνισε ότι χθες το βράδυ οι Σλοβένοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, τρένου στο οποίο επέβαιναν 1795 άνθρωποι, ούτε έστειλαν αμαξοστοιχία των Σλοβενικών Σιδηροδρόμων για να τους παραλάβουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγγελία της Σερβίας ότι θα λειτουργήσει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Σιντ, κοντά στη μεθόριο με την Κροατία, ο κ. Όστογιτς είπε ότι «πρώτη φορά άκουσε την είδηση αυτή πριν από 33 μέρες».

«Είναι καιρός να γίνει, οι άνθρωποι να μην στέκονται στη βροχή και οργανωμένα να γίνεται η υποδοχή τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει χειμερινό κέντρο υποδοχής στην πόλη Σλάβονσκι Μπροντ της Κροατίας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ