Ιταλία: Νέες αποκαλύψεις στο «φως» για το Norman Atlantic

Η ηχογραφημένη συνομιλία στο μαύρο κουτί που έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, αναφέρει ότι στις 4:17 το πρωί, ένα μέλος που πληρώματος το οποίο βρισκόταν στην γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη, ντίζελ μηχανή φορτηγού, από την οποία βγαίνει καπνός.

Μέλος του πληρώματος αναφέρει ότι ο καπνός «προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο». Επιβεβαιώνει, δε, ότι «το φορτηγό δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου». Η Il Fatto υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται ρητά να μένουν αναμμένες μηχανές, μέσα στα γκαράζ των πλοίων.

Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό μόνον για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης.

Λίγο αργότερα, όμως, στις 4:40 τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, η πυρκαγιά στο πλοίο είναι ήδη -όπως αποδεικνύεται από άλλες συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα - εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Il Fatto Quotidiano, τέλος, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στο Nόρμαν Ατλάντικ μπορεί να μην έτυχαν σεβασμού οι κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκκένωσης του πλοίου.

Πηγή: skai.gr