Τουρκία, Δουβλίνο 2 και Hotspots στο βλέμμα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Η προοπτική συνεργασίας της Ευρώπης με την Τουρκία, το Δουβλίνο 2 και η λειτουργία των Hotspots για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών σε Ελλάδα και Ιταλία θα βρεθούν στο προσκήνιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα έχει ως στόχο τη διαχείριση της κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης.

Υπό τη σκιά των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνει στην προσκλητήρια επιστολή του προς τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. ότι ο στόχος των επαφών με την τουρκική πλευρά είναι αμιγώς η μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, και τονίζει ότι τυχόν ευρωπαϊκές «παραχωρήσεις» θα είναι δικαιολογημένες «μόνο» όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί.

Τα σχόλια του κ. Τουσκ έρχονται επίσης εν μέσω της ελληνικής δυσαρέσκειας για τις γερμανικές προτροπές για ελληνοτουρκικές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, πρόταση την οποία το υπουργείο Εξωτερικών έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της διέψευσε ότι έχει προτείνει τέτοιου είδους περιπολίες.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει στην επιστολή του ότι ένα από τα κύρια ζητούμενα της Συνόδου θα είναι «η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων» της Ε.Ε., με τη συζήτηση να περιλαμβάνει και σχέδια για την πιθανή δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

«Η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες έλξης» για πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζει ο κ. Τουσκ.

Τα άλλα δυο κεντρικά θέματα συζήτησης των «28», σύμφωνα με την ατζέντα που θέτει ο κ. Τουσκ, θα είναι «το μέλλον του συστήματος του Δουβλίνου», με τους ηγέτες να εξετάζουν τη διατήρησή του ή την αναζήτηση εναλλακτικών, και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Hotspots.

Η ελληνική προετοιμασία για τη Σύνοδο τέθηκε επί τάπητος σε διυπουργική συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αποφάσισε για τον προγραμματισμό της ολοκλήρωσης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Επίσης συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Ολόκληρη η επιστολή Τουσκ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr