Toυλάχιστον 97 νεκροί και 246 τραυματίες από την επίθεση στην Άγκυρα (videos) (upd 4)

Τουλάχιστον 97 νεκροί, και 246 τραυματίες, είναι ο νεότερος απολογισμός της αιματηρής διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, ξεκαθάρισε δε ο υπουργός Υγείας. «Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλοι 24 κατέληξαν στο νοσοκομείο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.



Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, 18 άνθρωποι υποβάλλονταν σε επέμβαση, ενώ 28 ακόμη βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εννέα αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Άγκυρα μέσα στις επόμενες ώρες έκανε λόγο νωρίτερα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζοντας ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα μέλη του.

People help victims following an explosion at the main

"Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις μέσα στο μπλοκ διαδηλωτών του HDP. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP", αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

"Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν έκανε λόγο για μια επίθεση η οποία "στοχεύει την ειρήνη του έθνους". 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση, πρόσθεσε.

Photo published for At least 20 killed in explosions in Turkish capital Ankara - The Times of India

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή "δίκαιων εκλογών" στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.












Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr