Κλείσιμο

Ετοιμάζεται για παγκόσμια μάχη με το δολάριο η Κίνα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη λειτουργίας ενός συστήματος πληρωμών σε γουάν σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το νέο αυτό σύστημα η Κίνα φιλοδοξεί να διεθνοποιήσει τη χρήση του νομίσματος της αλλά παράλληλα να ανταγωνιστεί και το δολάριο σε όλες τις αγορές.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος η Έλεν Γουόνγκ, εκτελεστική διευθύντρια της HSBC στην Κίνα τόνισε στους Financial Times «η εκκίνηση των εργασιών του συγκεκριμένου συστήματος αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της Κίνας να διεθνοποιήσει τη χρήση του γουάν και με το συγκεκριμένο μηχανισμό έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της σε πολλές σημαντικές αγορές».

Το νέο σύστημα συναλλαγών της Κίνας δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διεκπεραιώνουν άμεσα συναλλαγές με το εξωτερικό, συναλλαγές επενδύσεων αλλά και προσωπικές κινήσεις σε εγχώριους και εκτός Κίνας λογαριασμούς. Το νέο σύστημα αρχικά και με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα λειτουργεί καθημερινά για 11 ώρες και η πρώτη εταιρεία που το χρησιμοποίησε ήταν η Standard Chartered Bank για λογαριασμό των ΙΚΕΑ.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης