Τουρκικές ανησυχίες για νέο κύμα σύρων προσφύγων λόγω των ρωσικών επιδρομών

Η Τουρκία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία στα σύνορά της ως αποτέλεσμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη χώρα αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

«Με τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο να προκύψει ένα κύμα προσφύγων. Μας ανησυχεί αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Μπιλγκίτς, η χώρα του οποίου φιλοξενεί ήδη 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Εκατοντάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν μετακινηθεί προς στην Ευρώπη, φέρνοντας τη Γηραιά Ήπειρο ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Προσέθεσε ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συνεχίζει τις συνομιλίες με τη Συμμαχία και τους εταίρους της για την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot, αλλά δεν έχει υποβάλει αίτημα για να αποστείλει το ΝΑΤΟ στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκμ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η διεθνής συμμαχία είναι έτοιμη να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική της χώρα στη νότια πτέρυγά της, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει στείλει αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα για να δώσει πληροφορίες για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου κοντά στη μεθόριο με τη Συρία από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters