Μογκερίνι: Η ΕΕ δεν μεταθέτει την ευθύνη του μεταναστευτικού στις δυτικοβαλκανικές χώρες

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η λύση στη μεταναστευτική κρίση πρέπει να εξευρεθεί με συνεργασία και διέψευσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

"Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, έχουμε κοινά προβλήματα και αναζητάμε κοινές λύσεις" ανέφερε η κ. Μογκερίνι σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, μετά το πρώτο μέρος της κοινής Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων χθες στο Λουξεμβούργο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι οι υπουργοί της ΕΕ, οι οποίοι υιοθέτησαν διακήρυξη για την επιστροφή των μεταναστών, προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

"Αντίθετα, πρόκειται για κοινή αποδοχή ευθύνης και όχι μετάθεση" τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια υπενθύμισε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία τερματίστηκαν σχετικά πρόσφατα και ότι αυτό έχει θετικές και αρνητικές πλευρές.

"Είναι καλό που στη μνήμη των ανθρώπων είναι ακόμη νωπό πως είναι να είσαι πρόσφυγας και γι αυτό είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και είναι κακό που οι μνήμες του πολέμου προκαλούν εντάσεις ανάμεσα σε γειτονικές χώρες" ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν εργάστηκε σκληρά για τον περιορισμό των εντάσεων.

"Η συνεργασία δεν ήταν τέλεια, αλλά χάρη στην πολιτική διεύρυνσης και την περιφερειακή συνεργασία έχουμε πλαίσιο και καλή εκκίνηση για να διορθωθεί" εκτίμησε.
Πηγή: skai.gr