Κόντρα και ειρωνείες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τους ρωσικούς πυραύλους cruise

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναφορικά με τη μοίρα των κατευθυνόμενων πυραύλων cruise που εκτοξεύτηκαν από πλοία του Ρωσικού Ναυτικού εναντίον στόχων στη Συρία.

Σε μια επίδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής δύναμής της, την Τετάρτη η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε 26 βλήματα εναντίον 11 φερόμενων θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια και τη βορειοδυτική Συρία, προσθέτοντας μάλιστα πως οι πύραυλοι διήνυσαν 1.500 χιλιόμετρα – μέσω Ιράκ και Ιράν – προτού πλήξουν τους στόχους τους.

Η ρωσική εκδοχή ωστόσο αμφισβητείται έντονα από τις ΗΠΑ, οι οποίες την Πέμπτη διέρρευσαν πληροφορίες πως τουλάχιστον τέσσερις από τους 26 πυραύλους δεν έφτασαν ποτέ στο συριακό εναέριο χώρο, αλλά κατέπεσαν σε εδάφη του Ιράν.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν πληροφορίες για τυχόν καταστροφές που μπορεί να προκάλεσαν τα βλήματα στο ιρανικό έδαφος.

Άμεση ήταν η διάψευση από την πλευρά της Μόσχας. «Όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τα πλοία χτύπησαν τους στόχους τους, αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Διαφορετικά, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι θέσεις του τρομοκρατικού Ισλαμικού Κράτους στη Συρία [...] ανατινάχτηκαν μόνοι τους, σχεδόν την ίδια στιγμή», προσέθεσε ειρωνικά.

Σημειώνεται πάντως ότι την Τετάρτη το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε πως ένα αντικείμενο άγνωστης προέλευσης συνετρίβη σε χωριό στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, που φέρεται να βρισκόταν στη διαδρομή των πυραύλων.

Στη συνέχεια ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο FARS – που συνδέεται με την Επαναστατική Φρουρά – χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών ως ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Πηγή: skai.gr