Κλείσιμο

Βρετανοί στρατιώτες στη Βαλτική για αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας

Περίπου 100 Βρετανοί στρατιώτες θα αποσταλούν στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής με τη Ρωσία με σκοπό την «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας» πέρα από την Ουκρανία και για να καθησυχαστούν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, αλλά και η Πολωνία.

Στη σχετική επίσημη ανακοίνωση προέβη ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, ο οποίος είπε επίσης ότι 25 στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η παρουσία της βρετανικής δύναμης στη Βαλτική χαρακτηρίζεται ως «επίμονη» και όχι «μόνιμη», καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη συμφωνία τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Βρετανοί στρατιώτες αναμένεται να είναι ενεργοί στην περιοχή κατά το 90% της διάρκειας της αποστολής τους, με τα καθήκοντά τους να ασκούνται εκ περιτροπής και σε συνεργασία με αντίστοιχες δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Η Βρετανία έχει τακτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των βαλτικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Τον Ιούνιο βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ανέλαβαν να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική.

Από τις Βρυξέλλες και την τριμηνιαία συνάντηση των υπουργών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Φάλον κάλεσε τη Ρωσία να αλλάξει στρατηγική στη Συρία, όπου πραγματοποιεί αμφιλεγόμενες αεροπορικές επιθέσεις.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο