Μέρκελ: Οι πρόσφυγες δεν αποτρέπονται με φράκτες, κι έχω ζήσει πίσω από έναν

Την αντίδραση των ηγετών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και κάποιων ηγετών χωρών της Βαλτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση καταδίκασε την Τετάρτη η ΆνγκελΑ Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

"Εμείς οι Ανατολικοευρωπαίοι -βάζω και τον εαυτό μου σε αυτούς- έχουμε διαπιστώσει ότι η απομόνωση δεν βοηθά", είπε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. "Οι πρόσφυγες δεν θα αποτραπούν αν απλώς χτίσουμε φράκτες κι έχω ζήσει πίσω από φράκτη πολύ καιρό" ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με τους βουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

"Εκείνοι που μπορούν να θεωρούν εαυτούς τυχερούς επειδή έχουν ζήσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σήμερα νομίζουν ότι μπορεί κάποιος να μείνει εντελώς έξω από κάποιες εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης. Απλά μου φαίνεται πολύ περίεργο", φέρεται να σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Ο συντηρητικός
ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο επιτέθηκαν εναντίον της Μέρκελ επειδή άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες, με το αιτιολογικό ότι προκάλεσε ένα προσφυγικό κύμα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και το οποίο απειλεί τις "χριστιανικές της αξίες".

Η καγκελάριος απέρριψε τις αιτιολογίες αυτές λέγοντας: "Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, αλλά κάποιες χώρες να λένε 'αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε κι εκείνο δεν μπορούμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε Σύρους επειδή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι".

"Όταν κάποιος λέει: 'Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου, δεν θα δεχτώ μουσουλμάνους', εγώ λέω, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τους χριστιανούς ανά τον κόσμο λέγοντας ότι δεν θα δεχτούμε έναν μουσουλμάνο ή ένα τέμενος στη χώρα μας; Αυτό δεν θα συμβεί", είπε η καγκελάριος σύμφωνα με την Politico.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες και πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, έχουν φθάσει από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα σε χώρες της ΕΕ. Η Ουγγαρία έχει κατασκευάσει σιδερένιο φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία για να τους κρατήσει μακριά έπειτα από την εισροή δεκάδων χιλιάδων στο έδαφός της οι οποίοι είχαν προορισμό τη Γερμανία.

Όπως δήλωσε η Μέρκελ,
οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν ώστε να δεχτούν το ποσοστό προσφύγων που τους αναλογεί, αλλά το να τους απορρίψουν, ως θέμα αρχής, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου - Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr