Κλείσιμο

Με έκτακτα μέτρα απειλεί τη Μέρκελ για το προσφυγικό ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» απείλησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, και οι οποίοι στην πλειονότητά τους καταλήγουν στη Βαυαρία.

Ζήτησε την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία - και την στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

«Θεωρώ βασικό καθήκον την ένταξη όσων έχουν ανάγκη προστασίας στη χώρα μας. Αλλά χωρίς περιορισμό της μετανάστευσης, δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ένταξη», διευκρίνισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της 'Αγγελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων.

Μιλώντας την Τετάρτη σε συνάντηση δημάρχων του κρατιδίου του, ο κ. Ζεεχόφερ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επαναπροώθηση των μεταναστών που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες και για την χρήση περισσότερων σιδηροδρομικών κόμβων εκτός Βαυαρίας. Τόνισε δε την ανάγκη, η κοινή γνώμη να αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό και όχι με αυταπάτες που δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), έκανε λόγο για την ανάγκη «μεγαλύτερης συμμετοχής» από πλευράς τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δέχεται όσους πρόσφυγες δέχεται μια περιφέρεια ενός γερμανικού κρατιδίου. Ζήτησε δε την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία - και την στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Ερωτώμενος αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η κυρία Μέρκελ να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ζεεχόφερ απάντησε αρνητικά: «Αν το πάρει θα την παραδεχτώ, θα χαρώ κι εγώ».

Προκλητικός εμφανίστηκε στο μεταξύ ο επικεφαλής του αυστριακού ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος ανέφερε ότι οι πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις αιματηρές συρράξεις στις χώρες τους, δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου και ότι πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες πρώτης εισόδου (σ.σ Ελλάδα).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ