Μέρκελ: Είναι αδύνατο να αποκόψουμε την Ευρώπη από τον κόσμο (Upd)

Ανοίγοντας την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα γίνεται εύκολα κατανοητό πως η κίνηση της Ευρώπης να προσθέσει νέα μέλη κατά τη διάρκεια της μακράς κοινής πορείας μας ήταν μία κίνηση σωστή που αποδίδει καρπούς. Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να μας αποθαρρύνουν οι δυσκολίες. Θα παλέψουμε μαζί ενωμένοι και θα ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε εμπόδιο».

Οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να ελεγχθούν – Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Ευρώπη από τον κόσμο

Αναφερόμενη στη μεταναστευτική κρίση η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε: «η σημερινή κατάσταση είναι όντως κρίσιμη τόσο για τους πρόσφυγες που αναζητούν μία καλύτερη ζωή καταφεύγοντας στην Ευρώπη, όσο και για όλους εμάς στην Ευρώπη που πρέπει να διασφαλίσουμε τόσο τη δική τους ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα στο εσωτερικό μας. Πρέπει όλοι μαζί να αναζητήσουμε μία βιώσιμη λύση για τη Συρία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα και να μπορέσουν ξανά οι άνθρωποι να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια εκεί».

Η κυρία Μέρκελ προσέθεσε: «Κανένας δεν φεύγει από μία χώρα που μαστίζεται από πόλεμο με χαρά παρά ταύτα θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για μία Ευρώπη δυνατή σε κάθε επίπεδο, μία Ευρώπη που θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και ανάγκες που μεταβάλλονται με τεράστια ταχύτητα.

Σήμερα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πολλά ζητήματα και ένα από αυτά είναι οι συλλογικοί κανόνες στη λειτουργία μας. Είναι βέβαιο πως πρέπει να δείξουμε ομόνοια και συλλογικότητα ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πιστεύω πως οι ευκαιρίες για την Ευρώπη είναι περισσότερες από τις προκλήσεις.

Είναι αδύνατο να επιλυθεί η κρίση με τους πρόσφυγες όταν κάθε χώρα ενεργή μόνη της. Θα πρέπει από όλους να γίνει κατανοητό πως τέτοιες κρίσεις επιλύονται με τη συλλογικότητα. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε όλοι πως είναι αδύνατο να αποκόψουμε την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι λύση η εσωστρέφεια».

Η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε επίσης πως «Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρωχημένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από μια νέα διαδικασία. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος. Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος».

Η απάντηση στο σκάνδαλο της Volkswagen

Αναφερόμενη στο σκάνδαλο με την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen η καγκελάριος υπογράμμισε: «θα ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά σας παρακαλώ ας μην καταδικάζουμε συλλήβδην όλο τον παραγωγικό ιστό μίας χώρας, καθώς έτσι καταδικάζουμε στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους».

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης