Σόιμπλε προς γάλλους φοιτητές: Δεν φταίει η Γερμανία για τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας

Σε αντιπαράθεση ήρθε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με φοιτητή του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών Science Po στο Παρίσι, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συζήτησης, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για τις αυτοκτονίες που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η πολιτική λιτότητας που υπερασπίζεται η Γερμανία.

Σε ένα κατάμεστο
με φοιτητές και καθηγητές αμφιθέατρο ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν προσπάθησε να υπεκφύγει και αφού ολοκληρώθηκαν τα χειροκροτήματα είπε ότι δεν φταίει η Γερμανία για τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας. «Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

Το πρόβλημα με την Ελλάδα προϋπήρχε της κρίσης,  συνέχισε ο Β. Σόιμπλε, και τόνισε ότι η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

«Δεν θα βρείτε δήλωση
ούτε δική μου ούτε της γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσφυγική κρίση και τόνισε τα σημεία που πρέπει να προσέξει η Ευρώπη για να καταφέρει να ανταποκριθεί στο τεράστιο πρόβλημα.

Αφού υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αφού εξήρε τη στάση που τήρησε η Γερμανία κατέκρινε τη στάση της Γαλλίας. 

Μετά από κάποιες ερωτήσεις που δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα, ο υπουργός ανέβασε τους τόνους λέγοντας στους παρευρισκομένους ότι είναι ελάχιστα τα περιστατικά βάναυσης μεταχείρισης μεταναστών. «Ντροπή σας!», φέρεται να είπε.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από το προσφυγική κρίση, και εξακολουθούν ωστόσο να θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες», δήλωσε εν συνεχεία, με σαρκαστικό τόνο ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Πάντως υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται». Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε μάλιστα ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να «ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων».

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας δεχόμαστε όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε και στις τραγικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Καλαί της Μάγχης. «Ναι, οι εικόνες είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές», κατέληξε.

Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο «Science Po» λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική. «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».

Πηγή: skai.gr