Ιστορική κοινή εμφάνιση Μέρκελ και Ολάντ στην Ευρωβουλή

Ιστορική κοινή εμφάνιση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης αναμένεται να μιλήσουν για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα παρουσιάσουν ένα ενιαίο γαλλογερμανικό μέτωπο για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Θα πρόκειται για την πρώτη κοινή εμφάνιση γερμανού καγκελαρίου και γάλλου προέδρου στην Ευρωβουλή από το 1989, όταν ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν συζήτησαν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο κόσμος ήταν διαφορετικός τότε, με τη Γερμανία να παραμένει διαιρεμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης και τη Σοβιετική Ένωση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι σημερινές δυσκολίες όμως είναι εξίσου μεγάλες, με τη Γηραιά Ήπειρο να δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, τη Ρωσία να κινείται σε Ουκρανία και Συρία, και την ελληνική κρίση να είναι ακόμα στο προσκήνιο.

«Είναι μια ιστορική επίσκεψη, σε ιστορικά δύσκολες εποχές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και χρειάζεται τη δυνατή δέσμευση από τους ηγέτες της», συμπλήρωσε.

Οι δυο ηγέτες θα μιλήσουν ο ένας μετά τον άλλον, με ώρα έναρξης τις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr