Κλείσιμο

Διαφορετικές προτάσεις για το χρόνο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ δέχεται ο Κάμερον

Αντίθετες μεταξύ τους παραινέσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ. 

Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή πριν από το τέλος του 2017, με όλο και περισσότερες αναφορές τους τελευταίους μήνες να θέτουν ως πιθανή περίοδο το φθινόπωρο του 2016.

Υπουργός της κυβέρνησης του κ. Κάμερον δηλώνει στην εφημερίδα Independent ότι ίσως χρειαστεί το δημοψήφισμα να γίνει αργά. «Θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρουμε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων», λέει, αναφερόμενος στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να πετύχει αλλαγές στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας και το προσφυγικό δεν έχουν επιτρέψει στους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή στις βρετανικές απαιτήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά ορισμένοι ηγέτες κατηγορούν τον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι δεν έχει γίνει ακόμα σαφής ως προς τα αιτήματά του.

Αρκετοί υπουργοί φέρονται να συμμερίζονται την ανησυχία του συναδέλφου τους ότι ένα δημοψήφισμα μέσα στο 2016 δεν αφήνει αρκετά χρονικά περιθώρια για τη δημιουργία ενός πακέτου που θα πείσει τους αμφιταλαντευόμενους Βρετανούς πολίτες για την ανάγκη παραμονής της χώρας τους στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ άφησε να εννοηθεί μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το 2017 αν δεν εξασφαλιστούν γρήγορα παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους έναντι των βρετανικών απαιτήσεων. «Θα θέλαμε να το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά ασφαλώς εν μέρει εξαρτάται από τους εταίρους μας», είπε ο κ. Χάμοντ.

Αντίθετα, εκ μέρους του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διευθυντών Σάιμον Γουόκερ καλεί τον κ. Κάμερον να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα εντός του 2016. Σε εκδήλωση στο Λονδίνο αναμένεται να προειδοποιήσει ότι το 2017, δύο-δυόμισι χρόνια μετά τη νέα εκλογική νίκη του κ. Κάμερον, ο λαός ίσως θελήσει να περάσει ένα μήνυμα κατά της ακόμα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής καταψηφίζοντας την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. «Το τρίτο έτος μιας διακυβέρνησης είναι πάντα δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση», είναι η άποψη του κ. Γουόκερ.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι οι πιθανότητες παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ είναι 50-50.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στελέχη του επιτελείου του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν επισημάνει την ευαισθησία της βρετανικής κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ιδίως ως προς τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η προοπτική ενός νέου μεγάλου θερινού κύματος προσφύγων το 2016 φέρεται να εγείρει την πιθανότητα επίσπευσης του δημοψηφίσματος για τον Ιούνιο του 2016, πριν δηλαδή την αναμενόμενη κορύφωση αυτού του κύματος.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο