Η Καλιφόρνια πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Στη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, υπό την επιτήρηση ιατρού, προχώρησε η Καλιφόρνια, γινόμενη η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ που θέτει σε ισχύ αυτό το μέτρο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αυτοχειρία πηγαίνει ενάντια στη βούληση του θεού.

Επιπλέον, οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως ένας νόμος για ιατρικά εποπτευόμενη αυτοκτονία μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις σε ΑμεΑ να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Εκφράστηκαν επίσης προβληματισμοί για το ενδεχόμενο ασφαλιστικές εταιρείες να πιέσουν φτωχούς ασθενείς προς το «φθηνό» θάνατο, προσφέροντας να πληρώσουν για τα φάρμακα αυτοκτονίας αλλά όχι τις ακριβές θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Παρά τις πιέσεις όμως, ο νόμος επικυρώθηκε από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν χθες Δευτέρα. «Στο τέλος, έμεινα να σκέφτομαι τί θα ήθελα εγώ ο ίδιος [εάν βρισκόμουν] ενώπιον του δικού μου θανάτου», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος στα νιάτα του είχε σπουδάσει σε ρωμαιοκαθολική σχολή για την εκπαίδευση επίδοξων κληρικών.

Ο νόμος θα τεθεί εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει ότι είναι κακούργημα να πιεστεί κάποιος ώστε να ζητήσει ή να πάρει θανατηφόρα φάρμακα.

Επιπλέον, ως μέτρο προστασίας, ο νόμος προβλέπει ότι η βοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να εγκριθεί από δυο ιατρούς, και δυο μάρτυρες θα πρέπει να είναι παρόντες κατά τη λήψη των φαρμάκων.

Ακόμα, ο ασθενής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πάρει τα φάρμακα μόνος του.

Η λαϊκή υποστήριξη για το δικαίωμα στο θάνατο κέρδισε έδαφος στην Καλιφόρνια αφού η καρκινοπαθής Μπρίτανι Μέιναρντ, που δεν ήταν δυνατό να θεραπευτεί, υποχρεώθηκε να μετακινηθεί στην πολιτεία του Όρεγκον προκειμένου να θέσει τέλος στη ζωή της.
Πηγή: skai.gr