Εναέρια παρενόχληση δυο τουρκικών F-16 από άγνωστο MiG στα τουρκο-συριακά σύνορα

Παρενόχληση από ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 άγνωστης προέλευσης δέχτηκαν δυο τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα με τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφος «κλείδωσε» το στόχαστρό του πάνω στα τουρκικά μαχητικά για συνολικά 5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Το περιστατικό έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ πως το Σάββατο ένα ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, πάνω από νότια επαρχία που συνορεύει με τη Συρία.

Το αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από δυο τουρκικά F-16, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να καταθέσει διαμαρτυρία, προειδοποιώντας δε ότι σε περίπτωση νέας παραβίασης η Μόσχα θα είναι υπεύθυνη για «κάθε ανεπιθύμητο περιστατικό που μπορεί να συμβεί».

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Hurriyet, η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα για την παραβίαση και το απέδωσε σε «λάθος πλοήγησης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ρωσικό αεροσκάφος βρέθηκε μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα στον τουρκικό εναέριο χώρο και αποχώρησε μετά από την πρώτη προειδοποίηση.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν το ρωσικό αεροσκάφος ανήκει στη δύναμη που έχει στείλει το Κρεμλίνο στη Συρία, όμως η παραβίαση έγινε στους αιθέρες πάνω από τη νότια επαρχία Χατάι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Πηγή: skai.gr