Η Βόρεια Κορέα απελευθερώνει κρατούμενο νοτιοκορεάτη φοιτητή

Στην απελευθέρωση ενός 21χρονου νοτιοκορεάτη πολίτη, που ζει και σπουδάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα προχωρήσει σήμερα Δευτέρα η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Ο 21χρονος Τζου Γουο Μουν συνελήφθη τον Απρίλιο με την κατηγορία ότι εισήλθε παράνομα στη Βόρεια Κορέα μέσω των συνόρων με την Κίνα.

Η απελευθέρωση του νεαρού φοιτητή έρχεται λίγες μέρες αφότου οι δεσμοφύλακές του τον «παρουσίασαν» στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του, ο Τζου διάβασε μια κατά πάσα πιθανότητα προετοιμασμένη δήλωση, εξυμνώντας τη Βόρεια Κορέα, το λαό της και την ηγεσία της.

Πάντως, σε αντίθεση με άλλους αλλοδαπούς πολίτες που έχουν κρατηθεί στην απομονωμένη χώρα, ο Τζου δεν οδηγήθηκε ποτέ σε δίκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN τον Μάιο, μετά τη σύλληψή του, ο Τζου παραδέχτηκε πως πέρασε παράτυπα τα σινο-κορεατικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ Νότου και Βορρά.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ κρατά ακόμα τρεις νοτιοκορεάτες πολίτες, με το Νότο να ζητά την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό τους.
Πηγή: skai.gr