Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τον βομβαρδισμό ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά το περιστατικό ως «έγκλημα πολέμου».

Με ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Κρις Στόουκς τόνισε ότι οι ΓΧΣ δεν μπορούν να βασιστούν μονάχα στην έρευνα που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αυτό θα ήταν μια «τελείως ανεπαρκής» λύση.

«Υπό την ξεκάθαρη υπόθεση ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα πολέμου, οι ΓΧΣ απαιτούν τη διενέργεια μιας πλήρους και διαφανούς έρευνας από ένα ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό», δήλωσε ο κ. Στόουκς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εικάζουν πως τα πυρά που ερείπωσαν το κυρίως κτήριο του νοσοκομείου προήλθαν από αεροσκάφη της NATOϊκής δύναμης που εδρεύει στο Αφγανιστάν, η οποία υποστήριζε τα αφγανικά στρατεύματα στις μάχες εναντίον των Ταλιμπάν για την απελευθέρωση της Κουντούζ.

Νωρίτερα, το NATO είχε ανακοινώσει ότι η κατ’ αρχήν έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε «μερικές ημέρες».

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας σε ό,τι αφορά τα αίτια της τραγωδίας, την οποία ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει καταδικάσει ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν λόγω του βομβαρδισμού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που εξέδωσαν την Κυριακή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 10 ασθενείς, εν των οποίων τρεις ήταν παιδιά. Τα υπόλοιπα 12 θύματα ήταν προσωπικό της οργάνωσης.

Νωρίτερα την Κυριακή, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το προσωπικό της οργάνωσης έχει εγκαταλείψει το νοσοκομείο, παραπέμποντας τους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες δομές υγείας.

Η εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το νοσοκομείο της Κουντούζ θα ανοίξει ξανά στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι το κλείσιμό του μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην τοπική κοινωνία, καθότι δεν υπάρχει άλλο κέντρο υγείας που να μπορεί να φροντίσει σοβαρά τραύματα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι είχαν επανειλημμένα δώσει στις αφγανικές και τις αμερικανικές Αρχές τις συντεταγμένες του νοσοκομείου. Έχουν μάλιστα καταγγείλει ότι οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για περισσότερα από 30 λεπτά αφού ενημέρωσαν για τον κίνδυνο.

Το Σάββατο, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως ομάδα ανταρτών Ταλιμπάν είχε εισβάλει στο νοσοκομείο και χρησιμοποιούσε τους ασθενείς ως «ανθρώπινη ασπίδα» για να επιτεθεί χωρίς κίνδυνο στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέψευσαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Καμπούλ. «Οι πύλες του νοσοκομειακού συγκροτήματος ήταν κλειστές όλη τη νύχτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φιλανθρωπική οργάνωση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση ο βομβαρδισμός ενός «πλήρως λειτουργικού νοσοκομείου ποτέ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
Πηγή: skai.gr