Νέα νίκη της κεντροδεξιάς δείχνουν τα exit polls στην Πορτογαλία

Νίκη του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού στην Πορτογαλία δείχνουν τα πρώτα exit polls.

Πρόκειται για τις πρώτες γενικές εκλογές στην Πορτογαλία μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αποτελούν δοκιμασία για την κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε τα σκληρά μέτρα λιτότητας και έχει δεσμευθεί για συνέχιση των προσεκτικών δημοσιονομικών πολιτικών

Συγκεκριμένα, η κεντροδεξιά του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου εμφανίζεται να κερδίζει μεταξύ 36,4% και 43% της λαϊκής ψήφου, σύμφωνα με τα exit polls τριών τηλεοπτικών σταθμών.

Με τα εν λόγω ποσοστά ο συνασπισμός Κοέλιου αγγίζει αλλά δύσκολα κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις κερδίζει 106 έως 116 έδρες στο 230μελές κοινοβούλιο.

Στη δεύτερη θέση, με μικρή αλλά καθαρή διαφορά, έρχονται εκ νέου οι Σοσιαλιστές, που εκτιμάται πως κερδίζουν 29,5% έως 35% των ψήφων, λαμβάνοντας 80 έως 88 έδρες.

Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, η Πορτογαλία γίνεται η πρώτη νοτιοευρωπαϊκή χώρα που επανεκλέγει μια κυβέρνηση που υλοποίησε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εν γένει στις δημόσιες δαπάνες.
Πηγή: skai.gr