Νετανιάχου: Δίνουμε αγώνα εναντίον της «παλαιστινιακής τρομοκρατίας»

Το Ισραήλ «δίνει έναν αγώνα μέχρι θανάτου εναντίον της παλαιστινιακής τρομοκρατίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της δολοφονίας δυο Ισραηλινών από μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Νετανιάχου προανήγγειλε νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα, μεταξύ άλλων την ταχύτερη κατεδάφιση των σπιτιών όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποτροπή των πράξεων και την τιμωρία των δραστών». Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της κράτησης των υπόπτων χωρίς δίκη, την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και την επιβολή περιορισμών πρόσβασης των "υποκινητών" στην Πλατεία των Τζαμιών.

Νωρίτερα, η ισραηλινή Αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους η είσοδος στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, παρά μόνο σε περίπτωση που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή ή διαθέτουν ιδιόκτητο κατάστημα. Από την απαγόρευση εξαιρούνται επίσης οι μαθητές.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ προχωρά σε απαγόρευση εισόδου Παλαιστινίων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αφού την κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό βίας σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα. Πριν από λίγες ημέρες, άγνωστος ένοπλος δολοφόνησε ένα ζευγάρι ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές Αρχές να αναζητούν τον δράστη στην παλαιστινιακή περιοχή της Ναμπλούς.

Το μπαράζ επιθέσεων και η γενικότερη αναζωπύρωση της βίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την έναρξη τρίτης παλαιστινιακής ιντιφάντα.
Πηγή: skai.gr